Neem contact op!

Tel: (0181) 318243
E-mail: info@fysiopoll.nl

Sportpodologie (LOOP)

De unieke samenvoeging van de sportfysiotherapeut en de specialist op het gebied van voetklachten en beenblessures geven de sportpodoloog de mogelijkheid door middel van ondersteunende of correctieve zolen u snel af te helpen van uw klachten. Door maatwerk bent u snel op de been en ervaart u weer plezier in het lopen.

Voet en blessure adviescentrum R. Poll

Wie is sport-podoloog?
De (sport)fysiotherapeut die een 3-jarige cursus heeft gevolgd, specifiek gericht op onderzoek van voet en beenklachten, de eigenschappen van sportschoenen kent, een loopganganalyse kan maken met behulp van video-opnamen, steunzolen maakt en aanpassingen aan sportschoenen.

Wat kan de sportpodoloog voor U betekenen?
Loop je met voetklachten, dan is iedere stap er één teveel. Vaak zie je dat patiënten andere klachten hebben gekregen, doordat ze een ander looppatroon zijn gaan ontwikkelen, om hun beginklacht te ontzien. Een goed onderzoek moet de oorzaak vastleggen. Een op maat gemaakte inlegzool en een advies voor een goede schoenkeuze kan de oplossing zijn. Bij chronische (langdurige) blessures is een gericht trainingsschema in combinatie met (aangepaste) sportschoenen en/of inlays de mogelijke oplossing voor Uw probleem.

Het voetonderzoek
Op de voetspiegel- (een glasplaat met een spiegel eronder) wordt de drukbelasting van de voetzool zichtbaar. Dan kan ook het voettype bepaald worden en de inspectie van de onderbenen en kniestand plaatsvinden. De statische en dynamische blauwdrukken vertellen wat de voeten in stand, respectievelijk in de loop voor afdruk achterlaten.

De loopganganalyse
U wandelt of loopt hard met blote voeten over een lopende band. Video-opnamen laten daarna beeldje voor beeldje zien wat Uw voeten bij belasting ondergaan. Ook kan vastgesteld worden of de schoenen de juiste opvang geven. Looptechniek kan ook beoordeeld worden en verbeteringen daarin via een spiegel zichtbaar gemaakt worden, terwijl U aan het lopen bent.

Sportschoenen
Door intensief gebruik slijten Uw schoenen, waardoor demping en verandering in het loopvlak optreden. Andere slijtage zit "niet zichtbaar" onder de ingeplakte inlegzool (bijvoorbeeld voetbalschoen).

Waaraan moet een schoen o.a. voldoen?

 • passend bij de sport en ondergrond
 • pasvorm moet goed zijn
 • passen bij gewicht en voettype

Welke adviezen kunnen er verder worden gegeven:

 • verschillende vetertechnieken
 • inlays/steunzolen
 • verzorging van de schoenen
 • extra tong bij wreefproblemen

Ook voor ski- en schaatsschoenen zijn aanpassingen te maken.

Steunzolen
Iedere sport/wandelschoen is gemaakt voor de gemiddelde voet. De sporter met een klacht is gebaat bij individueel aangemeten steunzolen.
Wat doen steunzolen?

 • de voetstand corrigeren.
 • drukverdeling verbeteren.
 • pasvorm verbeteren.
 • demping bevorderen.
 • stabiliteit verbeteren.

Opzetten revalidatieprogramma
De combinatie van sportpodoloog, fysiotherapeut en sportrevalidatietrainer zorgen ervoor dat de sporter bij blessureleed de meest optimale begeleiding krijgt.

Vergoeding Ziektekostenverzekeraar
In veel gevallen worden de kosten van een consult en/of steunzolen geheel of gedeeltelijk vergoed. Informeer bij Uw zorgverzekeraar of U voor vergoeding in aanmerking komt.

Bekijk voor meer informatie over de geregistreerde sportpodoloog B de sites: www.loop.nl en www.sportpodologie-poll.nl.